- Programok, időpontok

Receptre írják fel a természetjárást, amely segít megküzdeni a súlyos depresszióval is

Emlékszem, még az egyetemen fel lehetett venni különböző sportokat kreditért. Lehetett választani bokszot, falmászást, jógát, mindenféle táncot, és a listán szerepelt a természetjárás is. Ez hangzott mind közül a legkevésbé izgalmasnak. Pedig, ha már akkor tudtam volna, milyen jótékony hatása van a természetben töltött időnek a mentális egészségre, lehet hogy minden évben bejelentkeztem volna erre a kurzusra, hogy könnyebb legyen átvészelni az egyetemmel, de főleg a kapunyitási pánikkal érkező érzelmi hullámvölgyeket.
Receptre írják fel a természetjárást, amely segít megküzdeni a súlyos depresszióval is

A természet és a mentális jóllét kapcsolatáról legutóbb az ökológusként és mentálhigiénés szakemberként dolgozó Mihók Barbarától hallottam, aki nem mellesleg egyike annak a hét szerzőnek, akik közösen dolgoztak a Természet és lelki egészség című 2021-es tanulmányon. Mihók Barbara a Másfélfok online sajtóklubjában beszélt arról

a tudományosan is bizonyított tényről, hogy a természettel való közvetlen kapcsolat javítja a fizikai, és ami ennyire talán nem magától értetődő, a mentális egészséget is.

Nem kérdés, hogy a mentális jóllét – csakúgy mint az evés-ivás – elengedhetetlen ahhoz, hogy funkcionálhassunk a mindennapokban, érzelmileg stabilak és kiegyensúlyozottak legyünk, egészséges kapcsolatot tartsunk fenn saját magunkkal és a minket körülvevő emberekkel is. Ehhez olykor szakember segítsége kell, ami magánban nem olcsó mulatság, az állami pszichoterápiás rendszer pedig sok sebből vérzik – utóbbival ebben a videóban foglalkoztunk bővebben.

A teljes cikk ide kattintva olvasható