- Programok, időpontok

Bemutatkozás

Amiért vagyok: Érted, a lelkedért, az egészségedért

Az igazi kincs a lélek, Prof. Dr. Bagdy Emőke szavaival élve a lélek mely benne hordozott egész valónkban.
 

Több neves professzor orvos kongresszusokon, a sajtóban, televízióban is hangsúlyozza a lélek szerepét a betegség megjelenésében.

Az egészségügyi világszervezet szerint a stressz mára világméretű járvánnyá dagadt.

Elvárosiasodott a legtöbb ember élete. Mit is jelent a városi életforma? Sok-sok betont, kevés zöld felületet jelent, amelyben összezsúfolódva élnek az emberek. Minden kicsi, kompakt, kényelmes, emellett különböző elektromos és robot gépek sokasága teszi komfortossá az életünket.

Az élet minden területén a gyorsaságé a főszerep.

Gyorsvonat, gyorsétterem, gyors autók, gyors internet.

A televízióból, rádióból ömlenek ránk a negatív hírek és mindemellett tudatják a fogyasztói társadalommal milyen autót vezet , milyen parfümöt használ, milyen méretekkel rendelkezik és milyen ruhát hord az aki számít. Ezek legfőbb célja a pénzköltés és a pénzért keményen meg kell dolgoznunk. Amit legtöbb esetben egy monoton, túlhajszolt, mozgás és ingerszegény környezetben kell megtennünk.
 

A stressz és az agresszió kapcsolata igen szoros, ami együtt már nem csak a saját életünket befolyásolja károsan, hanem környezetünkét is.

Kutatók szerint nem véletlen, hogy megbetegszünk. A stressz lelki és testi hatásokat egyaránt előidéz az emberben, melyek között összefüggés van.

A modern kutatások igazolták Selye professzor megállapításait. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, így megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere és nem képes küzdeni a rák és más betegségek ellen.

A lelki betegségek közvetetten okoznak szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, szívinfarktust, érelmeszesedést.

A természeti ingerek nagy valószínűséggel megnövelik az immunműködést azáltal, hogy bizonyítottan hatást gyakorolnak a paraszimpatikus aktivitásra és a paraszimpatikus aktivitás ennek folyományaként hat az immunműködésre.

A paraszimpatikus idegrendszeri működés létfontosságú a magas vérnyomás megelőzésében, a szívritmus szabályozásában és a stressz kezelő képességünk támogatásában.
 

Sajnos a stressz egyik legközismertebb mellékhatása az álmatlanság.

Az orvosok napi nyolc óra alvást javasolnak ezzel szemben az emberek nagy része hat óránál kevesebbet alszik. Az elegendő és jó minőségű alvás pedig létfontosságú számunkra. Szükséges az agyunk megfelelő működéséhez, a hormonháztartásunk egyensúlyához és az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Az alváshiány számos egészségügyi problémát okoz, például növeli a szív - és májbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a sztrók kockázatát.
 

Korunk másik rendkívül káros folyamata a burnout szindróma.

Herbert G. Freudenberger pszichológus elsőként ismerte fel 1974-ben és így jellemezte:

„Krónikus érzelmek által vezérelt megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, érzelmi, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”
 

Mivel a rohanó világunkban a stressz faktorok számát szinte lehetetlen egészséges szintre csökkenteni, ezért szükséges egészségünk védelme érdekében lelkünk támogatása.

Ehhez a Lélekszerpentin a lelki coaching és életvezetési tanácsadásán kívül egy különleges és hatékony támogatást nyújt az 1982-ben Japánban kidolgozott módszer Sinrin-Joku magyarul erdőfürdő segítségével.

A módszerről oldalunkon bővebben is olvashatsz és a kedved tartja vagy esetleg úgy érzed szükséged van erre a támogatásra életminőséged javítása céljából, különböző sétákból és programokból is választhatsz.

Most megteheted az első lépést Magadért!

 

Semmi sem fontos az emberi lélek betegségeinek kezelésénél, egyedül csak az, hogy a beteg higgyen. (...) És főként: higgyen a saját gyógyulásában. Abban, hogy célja és föladata van még az életben, amit el kell végeznie. Aki mindezt nyújtani tudja a betegnek, az gyógyít.
Wass Albert