- Programok, időpontok

Coaching jelentése

Coaching

De mi is az a Coaching?

A coaching egy fejlesztő módszer, nem gyógyítás és nem terápia. A coach egy megoldás-fókuszú segítő. Nem foglalkozik a múlt sérelmeivel, csak annyira,  amennyire az a jelen helyzet megértése miatt szükséges. A jelen problémáira fókuszál, a jövőt építi a jelenre koncentrálva. A pszichológus elsősorban a mentális zavarokat kezeli. Különböző terápiás foglalkozások segítségével alapvetően a múltban történt események feldolgozása, a múlt elakadásait oldja fel, az okok feltárását tűzi ki céljául, így segíti a jelen tüneteinek a kezelését. Gyógyító tevékenységet végez, a lélek betegségeivel foglalkozik. Éppen ezért egy terápia általában évekig eltart.
A coaching pedig egy olyan beszélgetés (sorozat), melynek során a coach  abban segíti a kliensét, hogy a meglévő erőforrásait és képességeit  kihasználva vagy fejlesztve sikereket érjen el a magánéletben
vagy a munkájában. Elakadásokkal, önismerettel, célkitűzésekkel foglalkozik, a  magánéletben, a karrierváltásban, döntéshozatalban, munka és magánélet egyensúlyának kialakításában, vagy annak fenntartásában segít ügyfeleinek. A jövő sikereinek elérésére, és a probléma megoldásán van a hangsúly. A „miért” helyett a „hogyan”-ra fókuszál. Éppen ezért a coaching folyamata rövidebb és kevesebb ülést jelent.
 

De mi is az a Lélekterápia?

A Lélekterápia a coaching módszertanára (is) épülő fejlesztő folyamat, ami egy olyan segítő beszélgetés sorozat, amely segít megoldani a problémáidat, továbblendülni egy nehéz időszakon. 

Segít kibogozni a lelki gubancaidat, segít dilemmákban, döntéshelyzetekben, hogy végre egy olyan életet élhess, amilyenre mindig is vágytál. Segítségével elérhetsz egy kiegyensúlyozott, harmonikus, boldog életet!
 

A coching fogalma

A coaching egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását.
 
A coachingnak ez a fajtája az értékek és jövőkép tisztázásáról és célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott személy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen. Az életvezetési coaching során a coach segít kliensének tisztázni, mit akar az élettől, támogatja és bátorítja a változási folyamat során. Az életvezetési coaching – a tartalma alapján – tehát például karriercélokkal, pályaválasztással, munkahely váltással, beilleszkedéssel összefüggő megoldásokra, feladatokra
összpontosít.

A coach tulajdonképpen az edző, a coaching pedig a támogató munka, amit az edző végez. Nem ő futja le a távot, nem ő megy fel a pályára, de mindent megtesz – és erre szaktudása jelenti az alapot – hogy versenyzője a legjobbat, legtöbbet legyen képes kihozni magából.

A coach nem tanácsadó, és nem terapeuta! Bár kapcsolatuk ugyanúgy bizalomra épül, és titoktartás jellemzi. Az üléseken az ügyfél határozza meg, mi legyen a beszélgetés témája, fókusza. A coach aktív hallgatással, figyelemmel van jelen, közben visszajelzéseket ad, és kérdéseket tesz fel. Az interakció támogatja, segíti az ügyfelet abban, hogy saját erőforrásait mozgósítsa, és lépéseket tegyen a céljai elérése érdekében.
 
Mindannyian boldogságra, magabiztosságra, sikerre, harmóniára vágyunk, de mindenki életében előfordul, hogy megreked, nem tudja hogyan tovább. Ez lehet akár magánéleti, akár szakmai elakadás. Néha úgy érezzük nem tudunk egyedül megbírkózni a problémánkkal, megrekedtünk, nem tudjuk merre van a helyes irány, mi tévők legyünk. Sokszor előfordul az is, hogy akár már évek óta tartanak ezek a beragadt állapotok, és nem tudunk kimozdulni belőle. Ilyenkor kell egy külső támogatás, ami továbblendít ezen a nehéz időszakon, és jó esetben segítséget kérünk. Segítőkhöz fordulunk, és általában vagy egy coachot, vagy egy pszichológust keresünk meg.