- Programok, időpontok

Az erdőfürdőről

Talán ezzel a szóval most először találkozol ezért szeretnélek bevezetni a módszer világába.

Az erdőfürdő Japán változatát a Sinrin-Joku-t 1982-ben Tomohide Akijama alkotta meg.

Az erdők gyógyító erejébe vetett hit mélyen gyökerezik a Japán kultúrában.

Iijamában sikerült először tudományosan igazolniuk, hogy az erdőfürdőzés:

  • erősíti az immunrendszert,
  • fokozza az energiaszintet,
  • enyhíti az idegességet, depressziót és dühöt,
  • csökkenti a stresszt és ellazult állapotot idéz elő,
  • csökkenti a vérnyomást,
  • fokozza a paraszimpatikus rendszer működését, vagyis a pihenést és a felépülést,
  • javítja a koncentrációs képességet és a memóriát,
  • növeli a természetes ölősejtek számát (ezek a sejtek veszik fel a harcot a daganatokkal és a fertőzésekkel szemben)

Paracelsus, 16. századi orvos azt tanította: „A gyógyítás nem az orvostól, hanem a természettől ered.”

 

Ez a módszer később megjelent az Egyesült Államokban majd Európában is az elvárosiasodás és a felgyorsult életmódunk ellensúlyozására.

Amos Clifford 2012-ben az Egyesült Államokban alapította meg a Természet- és Erdő- terapeuták Szövetségét.

Ming Kuo, a Chicagói Egyetem kutatója elemzésében így ír az erdőfürdőről :

„Megdöbbentő, milyen sokféle módon van hatással egészségünkre a természettel való kapcsolat. Érinti például a depressziót, a szorongásos megbetegedéseket, cukorbetegséget, figyelemzavart és hiperaktivitást, számos fertőző betegséget, a rákot, a műtét utáni felépülést, a túlsúlyt, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mozgásszervi panaszokat, migrént, légzőszervi megbetegedéseket. Az erdőfürdő jelentősen javítja az immunrendszer működését. A rákos sejteket és káros patogéneket megtámadó „természetes gyilkos” sejtek száma megnő az erdőfürdőzés után. A természet ügyes gyógyító.„
 

Sokat tanulmányozott mechanizmus a fitoncidok hatása. Ezeket a természetben előforduló vegyületeket a fák bocsátják ki. Belélegzésük kedvezően hat az immunrendszerünkre.

Az erdőbeli illatok lényeges tényezői annak, miért érezzük olyan jól magunkat a fák között. A levegőben azonban más is van a fitoncidokon kívül, noha teljesen szagtalan is - ez a negatív ion.

Természetes vizek közelében igen magas számban mérhető.

A negatív töltésű ionok energizálóak és felfrissítő hatással bírnak. Javítják a mentális és érzelmi közérzetünket.

Később több Európai országban is megjelent az erdőfürdőzés. Módszerük közel azonos de lényegében egy erdőfürdő-vezető segítségével vezetett 2-3 órás csendes séta mely meghívások segítségével ébreszti érzékszerveinket, segít a tudatos jelenlétbe kapcsolódni és elmélyülni az erdő atmoszférájában.
 

Az erdőfürdő mindenki számára hasznos és nem igényel semmiféle felkészülést, fizikai erőnlétet. Végezhető bármelyik évszakban.

Igen, bizony bármelyik évszakban mert a természet mindig gyönyörű.

Bár sokak szerint ősszel és télen „olyan depressziós az erdő is”

Ezt bizony nem jól gondoljátok, és engedjetek meg hogy itt idézzem Osho-t.

„Figyeld meg az életet: látsz valahol szomorúságot? Láttál már valaha depressziós fát? Vagy láttál már valaha szorongó madarat? Vagy idegbeteg állatot? Ugye nem? Az élet egyáltalán nem ilyen. Csak az ember tévedt el valahol.”

Tarts Velem és meglátod mennyi gyönyörűséget rejt az erdő akár ősszel és télen is.

Segítek, hogy visszatalálj Önmagadhoz, a tiszta gyermeki Énedhez és az életben is mindig megfogod találni a szépet.
 

Az erdőfürdő-vezető segíthet a séta során elsajátítani a gyakorlatokat amelyek megteremtik a testi-léleki egyensúlyt. Segíthet megszabadulni a mindennapok gondjaitól és egy békés, nyugodt állapotot előidézni és akár hosszú távon fenn is tartani.

Első alkalommal is jól érezhető lesz jótékony hatása, de az is előfordulhat, hogy még nem tudsz kapcsolódni, feloldódni teljes mértékben. De ne aggódj, hiszen az erdőfürdő-vezető ezért van melletted.

Az erdőfürdőkön mindig teljes diszkrécióra számíthatsz, nem készülnek és nem kerülnek ki képek Rólad sehová és semmilyen egyéb adatod. A csoportos sétákon természetesen a csoport tagjaival találkozol. De lehetőséged van egyéni sétára ahol csak Te vagy.
 

Bizonyos kutatások kimutatták, hogy a jótékony hatások között van olyan, amelyik legalább egy hétig érezhető még az erdőfürdő után, néhány akár egy hónapig is.

Ha hetente, de legalább havonta gyakoroljuk az erdőfürdőt, a jótékony hatásokat fenntartjuk és idővel az optimális szintre emelhetjük- akár orvosi beavatkozás nélkül, gyógyszerszedés nélkül, invazív eljárások nélkül. Ha a testünk és lelkünk kiegyensúlyozott állapotban van, az öngyógyító képessége figyelemre méltó.

Kutatások azt is bizonyították, hogy az erdőfürdőzés nyomán javul az alvásunk és a hangulatunk, ezáltal kevésbé leszünk agresszívek és ellenségesek, csökken az ingerlékenységünk. Dr Csing Li kutatása szerint egy három napos két éjszakás erdőfürdőn a jelenlévők alvásminősége jelentősen javult. A résztvevők átlagban a séta előtt 383 percet aludtak, míg a séta után ez 452 percre nőtt. Ez bizonyította, hogy erdőfürdő segítheti a jobb alvást is.

Több napos erdőfürdőmön ezt is megtapasztalhatod, átélheted.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy betegség esetén a módszer nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a kezelést. Viszont nagyon hatékony kiegészítő kezelés lehet a gyógyulni vágyó számára.
 

Bízom benne, hogy mire eljutottál idáig megismerted az erdőfürdő fontosságát napjainkban.  

Ha Te is úgy érzed érint korunk népbetegségi közül bármelyik vagy egyszerűen csak szeretnél újra kapcsolódni a természettel, hogy megelőzhesd a későbbi problémákat esetleg egy tartós ellazulásra, kikapcsolódásra vágysz keress bizalommal.

A Lélekszerpentin Érted jött létre és folyamatosan azon dolgozik és képzi magát, hogy minél többet tudjon Neked nyújtani és a lehető legnagyobb mértékben javuljon az életminőséged, egészséged.  

„A fák pozitív hatása a szellemi jóllétünkre hosszabb ideig tart, mint az olyan rövid távú örömforrásoké, mint fizetésemelés vagy házasságkötés.”
Dr. Csing Li