- Programok, időpontok

A városi stressz egyik legjobb ellenszere: az erdőfürdő

Egyre több, a természettől elszakadó, túlhajszolt embert érint a krónikus stressz, az alvászavar. A civilizációs betegségek jó ellenszere az, ha visszatérünk a természetbe, erre ad lehetőséget a manapság egyre népszerűbb erdőfürdő, vagyis a vezetett relaxációs erdei séta. Györffy Éva erdőfürdő-vezetővel és erdőterápiás szakemberrel, a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság alapító tagjával beszélgettünk.
A városi stressz egyik legjobb ellenszere: az erdőfürdő

Jól ismert tény, hogy stressz összefüggésbe hozható a hormonális problémákkal, hozzájárulhat a termékenységi problémákhoz, az olyan megbetegedésekhez, mint a policisztás ovárium szindróma, az endometriózis, a ciklusproblémák, a miómák, az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműködés. Nem beszélve arról, hogy egyre többeket érintenek a szív-, és érrendszeri megbetegedések, emésztőrendszeri problémák, a reflux és ételintolerancia is.

Erre jó ellenszer az erdők saját illat-, és hatóanyag atmoszférája, amely pillanatról pillanatra változhat - mondja Györffy Éva (korábban Bach Éva). Ennek eszköze az erdőfürdő: a módszer Japánból ered, ahol a tevékenység egészségügyi hatásait mérték, például azt, ahogy a természeti környezet miként csökkenti a stressz-szintet.

A teljes cikk itt olvasható